Aki feddhetetlenül él

Böjti egypercesek 1.

Dávid zsoltára. URam, ki lehet sátradnak vendége, ki tartózkodhat szent hegyeden? Az, aki feddhetetlenül él, törekszik az igazságra, és szíve szerint igazat szól; nyelvével nem rágalmaz, nem tesz rosszat felebarátjával, és nem hoz gyalázatot rokonára. Megvetéssel néz az alávalókra, de tiszteli azokat, akik az URat félik. Esküjét nem vonja vissza, ha kárt vall is. Nem adja pénzét uzsorára, és nem hagyja magát megvesztegetni az ártatlan rovására. Aki ezeket teszi, nem tántorodik meg soha. (Zsolt 15,1-5)

Én nagyon sokáig nem értettem, miért beszél Jézus a keskeny útról. A világ legkényelmesebb életmódja a keresztyénség. Nem kell tennem semmit, szeretnek, elfogadnak minden feltétel nélkül. Kincs vagyok, Isten szeme fénye. Az Úr mindent a javamra fordít, jó terve van, velem van mindenhol, megsegít, angyalai vigyáznak rám. Jófej fiatalokkal lehet bandázni lelkiismeret furdalás nélkül.

Jézus követése a legjobb buli: jól érzed magad, és nem vagy tőle másnapos.

Tudjátok, mitől hiteltelen, erőtelen a keresztyénség manapság? Mert Isten népe megelégszik a fél evangéliummal. A gyógyítás, az áldás, a jó érzés kell, de a tanítványság, a megszentelődés már nem. Pedig Jézus maga mondta: „Ha valaki énutánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel naponként a keresztjét, és kövessen engem” (Lk 9,23), sőt, most kapaszkodj: „aki nem veszi fel keresztjét, és nem követ engem, nem méltó hozzám” (Mt 10,38).

Amiről Dávid beszél a zsoltárban, meg Jézus a tanításaiban, az nem személyiség kérdése. Sokkal inkább engedelmességé, odaszántságé, eltökéltségé: igent mondtam az Úrnak, tehát nemet fogok mondani a kísértésnek, az emberi indulatoknak, az önzésnek. Nem azért, hogy megvásároljam az örök életet, hanem hálából, mert ingyen megkaptam.

Mi az ára annak, hogy Krisztust követem beszédemben, gondolataimban, tetteimben? Van ára? Mennyit és mit áldozok be a Vele való kapcsolatomért?

Miben kell önuralmat tanúsítanom, milyen vágyaimat, törekvéseimet kell(ene) megtagadnom ahhoz, hogy hiteles, követésre méltó tanítványa legyek az én Uramnak?

Mi az a viselkedés, ami nem méltó az életemben ahhoz az Úrhoz, aki az életével fizetett a szabadságomért?

Olasz Tímea

Facebook kommentekSzólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A szerzőről:

olasztimi

Hivatásom: segítőtárs. Munkámat tekintve fiataloknak mutatok utat a világban, illetve hitoktatóknak segítek gyermeknyelvre fordítani a Bibliát. Ha gitárt adsz a kezembe, Isten trónjához segítem a szívedet. Kereshetsz, ha játékra van szükséged, ha nincs kivel teáznod, vagy ha hangosan szeretnél gondolkozni… Itt és most az a célom, hogy elindítsak pár gondolatfonalat, amit tovább lehet gombolyítani. Élj a lehetőséggel, és oszd meg velem, mire jutottál! Kíváncsi vagyok rád.