8. nap – december 8.

 

Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre, és mennyire szeretném, ha már lángolna! (Lukács 12,49)

 

Nem az adventi koszorún égő lángocska.

Nem a csillagszóró szikrái.

Nem a kályhában lobogó meleget adó karácsonyi tűz.

Isten pusztító, fertőtlenítő tüze.

Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa” – olvassuk János evangéliumában. Lukácsnál mégis felemésztő, pusztító tűzről, az isteni harag és ítélet jelképéről beszél Jézus.

Az első advent időszakában, a Jézus földre szállását megelőző több száz évben a zsidók valóban az Üdvözítőt, a Messiást várták és nem a haragvó Királyt. A mennybemenetel után viszont egy újabb advent kezdődött. Most Jézus második eljövetelét várjuk. Ez a második eljövetel pedig már nem a megváltásról fog szólni. Isten országának az előkészítése lesz az. Az új világ beteljesedéséhez a régi felégetése, megtisztítása szükséges. Az élethez az élet feladása. A mennyei gazdagsághoz a földi elengedése.

Jézus az első karácsonykor megváltani jött a világot és nem elpusztítani. És ha mi már elfogadtuk Őt, akkor nincs félnivalónk a jövőtől sem. Legyünk viszont eszközök arra, hogy barátaink, családtagjaink is ott állhassanak a Király jobb oldalán, amikor újra eljön a Földre, hogy nekik is ezt mondhassa: „Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra elkészített országot”.

Molnár-Kovács Dorka

 

 

 

← Vissza a naptárba

Facebook kommentekSzólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A szerzőről:

5 szóban rólam: keresztyén, feleség, PhD-hallgató, tanársegéd, blogger.
5 munka, amit rendszeresen végzek: egyetemi oktatás, tudományos kutatás, tárlatvezetés egy galériában, blogolás, design-munkák.
5 szóban az életfilozófiám: Szeretnék minden nap jobb lenni.
5 hely, ahol otthon vagyok: Beregszász, Debrecen, Newport, Beregrákos, Csongor.
5 tulajdonságom: lelkes, vidám, aggodalmaskodó, türelmetlen, tudatos.
5 dolog, amit szeretek:  amerikai late night show-k, futás, self-help könyvek, kávé, utazás.
5 dolog, ami fontos nekem: Isten, család, Kárpátalja, a fejlődés, a TeSó blog.