Papp Adrien bejegyzései

pappadriPapp Adriennek hívnak. Az életem: hit és kételkedés; barátok, nyüzsgő közösségek és egyedüllét; örömök és félelmek; pörgés és csönd; gyerekesség, őrültség és komolyság; nevetés és könnyezés; lángolás, álmodozás és pislákolás; művészet, könyvek iránti rajongás; szeretet és hiszti furcsa keveréke, melyet minden pontján átsző a csodálkozás és hála amiatt, hogy az életem mekkora ajándék Istentől.
Ezekből tevődöm valahogy össze én. Nem tudom hogyan, s néha azt sem, hogy miért, de vagyok, élek és mindez nem véletlen.

Az a bizonyos másik oldal

„…mind boldog, aki hozzá menekül!” (Zsolt 2,12)

Hozzám jöhetsz.

De tényleg.

Tudod, én egészen mást gondolok erről az egész boldogság-dologról, mint te. Én tényleg nem viccelek, mikor azt mondom, hogy felfedezheted a boldogságod a feddésemben, a tanításomban, abban, ha sírsz, ha szomjazol, ha éhezel, akkor, ha gyaláznak és üldöznek miattam. Igen, ez nem az a csillivilli, rózsaszín masnival átkötött, bedobozolt boldogság. Egészen más. De valóságos.

olvasás folytatása

… az én Uram, az Úr…

Boldog nép az, amelynek így megy a sora. Boldog nép az, amelynek az ÚR az Istene!” (Zsolt 144,15)

Sok minden boldoggá tehet. Szeretjük hangoztatni, néha feltételként megszabni, hogy melyek azok a dolgok, tárgyak, életesemények, kik azok a személyek, akik boldoggá tehetik az életünket. Sokszor eljátszunk a gondolattal, hogyha megtalálnánk álmaink munkáját, végre lenne pénzünk mindenféle vágyott dologra, belépne az ajtón az a bizonyos személy, akivel egy életre fellobbanna az a mindent elsöprő igazi szenvedély, az ujjunkon csillogna az a bizonyos gyűrű, gyerek gőgicsélne a karunkon, felismernék bennünk a tehetség X-ét, akkor bizony boldogok lennénk. Na, akkor aztán tényleg! Akkor minden másképp lenne, mint most.

Vagy talán mégsem?

olvasás folytatása

„…úgy örülök a beszédednek…”

 „Úgy örülök beszédednek, mint aki nagy zsákmányra talál.” (Zsolt 119, 162)

Mikor elolvastam ezt a számomra eddig ismeretlen igerészt, bevallom elszégyelltem magam. Hát mikor örültem én úgy az Isten beszédének, mint a zsákmányomnak? No, nem a nemlétező vadászteljesítményemre gondolok, hanem azokra a pillanatokra, örömökre, mikor valami olyat találtam, ami nagyon az enyém, amibe nagyon bele tudtam bolondulni. Például mikor fél éves keresés után megtaláltam a tökéletes lámpát vagy azt az estélyi ruhát… és a kedvenc könyv a fa alatt – jaj, igen még most is csillogó szemmel mosolygok… Milyen jó érzés volt illegve-billegve mutogatni napokig ezeket a zsákmányolt kincseket a körülöttem lévőknek. És most kérdezd meg tőlem, hogy mikor éreztem hasonlót Isten beszéde kapcsán? Mikor volt utoljára az, hogy a Bibliámba mélyedve igazi örömöm volt az igében? Mikor volt, hogy a reggeli kávém mellett Istentől elfogadtam azt az igazi flow-érzést? Mikor rohangáltam fel-alá, hogy valakivel végre megoszthassam, mit mondott nekem ma az Úr?

olvasás folytatása

17. nap – december 17.

Próbálkozások

Eldöntötte, igyekezni fog, hogy idén a karácsony olyan legyen amilyennek elképzelte. Eddig mindig hiba csúszott a számításaiba, de most… most minden menni fog, mint a karikacsapás. Kész a lista. Jóval az ünnep előtt kitakarít mindent, s nagyon vigyázni fog, hogy a rend megmaradjon karácsonyig. A sütést is eltervezte, eredetileg háromfélét akart, de hát ott van még a kókuszkocka és a zserbó – nem, azt nem lehet kihagyni. De ha minden a meghatározott ütemben halad 24-én hajnalban összedob néhány krémet, meg gyorsan feldíszíti a fát és kész… Az idén mást is tervez – emiatt különösen izgatott. Eldöntötte, hogy most a nappaliban terít meg, és ezzel meglepi a kis családot. Majd szépen leülnek hárman, beszélgetnek, iszogatnak, aztán hopp előkerül a Biblia, ő tart egy rövid áhítatot, mindenki átszellemül, és akkor aztán már keresztyéni értelemben is körülleng mindent a tökély.

Aztán belendült az idő… A takarításnál még tudta a lépést tartani, csak hát az a fránya rend – sehogyan sem akart megmaradni. Pedig ő vasszigorral védte, de mindig akadt egy elkószált morzsa, hajszál, tehénólból behozott szalmaszál, ami csak azért is fel-feltűnt előtte. Kezdett feszültté válni. A mézeskalács-házikó összedőlt. A piskótát a sütőben felejtette, egy kőlap lett belőle. Kivette. Kidobta. Újra kavarta. „Nem is kell annyi sok kalács”- próbált segíteni nagyi, de nem, ami kell, az kell. Igaz már a könyökén jön ki a cukor és a liszt, meg hogy ragad minden – de holnap szenteste, s addigra nagyon tökéletesnek kell lennie az egésznek.
Másnap elszomorodott: rossz fa lett kiválasztva, ez bandzsán áll. Persze ő mondta, hogy ez nem lesz jó…

Harangoznak. Nem, nem érkezik a templomba elmenni. Még ezer dolga van.

Végre elkészült minden. Hullafáradt, de nem baj. Igaz kicsit késő van, de a nagyszülei tudják, hogy most együtt vacsoráznak a nappaliban. Szólt, hogy bírják ki még kicsit, ő sem evett – s hát gyönyörűen megterített. Zuhanyzás közben kitalálja, hogy melyik igét olvassa fel. Nem akarja túl cifrázni, a lényeg, hogy szóljon.

Aztán ott ülnek hárman. Ő a karácsonyi pulcsijában feszít, ugrásra készen várja, mikor kaphatja elő a Bibliát. A nagyapja viccelődik – mint mindig, de szemmel láthatóan nem érzi túl komfortosan magát. Egy, az ólban rátapadt szalmaszál sárgállik a pulóverén (a tehénnek szenteste is enni kell, bármilyen kiábrándító). Nagyi meg, a drága, kijelenti, hogy ő annyira nem is éhes. Nem baj, azért esznek. Az asztalnál. A nappaliban. Gyertyafénynél. Minden ünnepi. Hopp, egy Biblia. Beszélgessünk az Igéről. Felolvassa. Csend. Mond néhány általánosságot. Csend. Igen ez így van. Hm…

Hamar véget ért az este. Nagyi meg Papó el is vonult pihenni, korán keltek. Papó persze lop még két szaloncukrot – ez hagyomány. Ő is fáradt. És ami ennél is rosszabb: üres. Pedig minden megvalósult a listáról. Volt meglepetésvacsi, meglepetés patyolat terítéken, volt bibliaolvasás, ajándékosztás. Minden – és ő mégis végtelenül üresnek érzi magát. Biztos az időbeosztással volt a baj – majd jövőre tökéletesíti.

S jövőre tökéletesíti. Nem lesz jobb.

Aztán sem.

Aztán már csak ketten vannak. Nincsenek asztalnál elmondott vicces megjegyzések, sem a pulóver kötésmintájába megbúvó szalmaszál. Csak a pulóver van üresen, szalmaszál nélkül. Meg ők ketten. Nagyi fiatalon eltörte a vállát, „tudod kisjányom, én nem szeretek az asztalnál enni, mert kényelmetlen a vállamnak”. Persze ezt tudja. Még a vasárnapi ebédet is hokedlin eszik, van ebben valami megmagyarázhatatlan bájosság.

S akkor ránéz a hokedlire, majd a kivasalt, előkészített bordó ünnepi terítőre… Kivesz két tányért, nem az ünnepi aranymintásból, csak a krémszínűből. Leteszi a hokedlire. Mami vacsorázzunk. 

S ahogy a villa egymás után koccan a tányéron, egyre inkább elhatalmasodik rajta az érzés, hogy ez jó. Nem, ez így tökéletes. Ő, nagyi, a hokedlinél kuporgás.

Szinte érzi, ahogy Jézus benéz az ablakon és mosolyog.

Boldog karácsonyt. Boldog karácsonyt, kisjányom.

Papp Adrien

 

← Vissza a naptárba

5. nap – december 5.

 

 

Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért. (Márk 10,45)

Rájöttem, hogy a szolgáló Jézussal én bajban vagyok. Ahogy a törékeny, bababőrű, szúrós szénával teletömött jászolban fekvő Kisjézussal és a kereszten kínlódó, vérző arcú Megváltóval is. Megszakad értük a szívem, és nem akarom, hogy mindez megtörténjen velük. Meg akarom őket menteni – bármilyen nevetségesen is hangzik. Aztán elszégyellem magam. Rájövök, hogy még mindig nem értem igazán, ennyi év után is Péterként hőkölök hátra, és elképzelhetetlennek tartom, hogy az én Uram megmossa a lábam. Hiszen ez nem Istennek való, ahogy a jászol és a kereszthalál sem. Pedig megtanulhattam volna már, hogy Jézus aztán nem egy klasszikus isten, és nem az istennek való, az istenséghez illő villámokkal, mennydörgéssel és a hatalom ezernyi szimbólumával jelent meg ebben a világban, hanem azzal a szuperképességével, hogy Ő tud nagysága ellenére kicsivé válni, hatalma ellenére szolgává és ereje ellenére megalázottá.  Ezzel pedig megmutatja: lehetséges. Hogy nekem és neked sem kell betegesen félni a kicsiségtől, a törékenységtől, a szolgaságtól – hanem pont ezekben feloldódva mehetünk Hozzá, szerethetjük Őt és benne igazán embertársainkat.

Papp Adrien

← Vissza a naptárba