Olasz Tímea bejegyzései

olasztimi

Hivatásom: segítőtárs. Munkámat tekintve fiataloknak mutatok utat a világban, illetve hitoktatóknak segítek gyermeknyelvre fordítani a Bibliát. Ha gitárt adsz a kezembe, Isten trónjához segítem a szívedet. Kereshetsz, ha játékra van szükséged, ha nincs kivel teáznod, vagy ha hangosan szeretnél gondolkozni… Itt és most az a célom, hogy elindítsak pár gondolatfonalat, amit tovább lehet gombolyítani. Élj a lehetőséggel, és oszd meg velem, mire jutottál! Kíváncsi vagyok rád.

Sztárom vagy párom?

Nemrég újranéztem a Sztárom a párom című filmet: az eldugott könyvesboltba egy nap belép az ünnepelt sztár, és a szürke kisemberek élete egy csapásra megváltozik… Hm, csodás holywoodi álom! Ez a világ rá van kattanva a celebekre: a közismert, sokak által irigyelt, (jobb esetben) kiemelkedő tehetségekre. És ott vannak a kisebb volumenű közszereplők is, akik nem világhírűek, csak egy szűkebb közösség van oda értük. Meg a mi személyes kis hőseink: a példaképeink, akikre felnézünk, a sztárjaink, akik nagy hatással vannak ránk. Arra sarkallnak, hogy fejlődjünk, merészebbet álmodjunk, kicsit többet tegyünk bele az életünkbe.

olvasás folytatása

A Fény vezéreljen!

15. nap – December 15.

Egy messzi ország nagy, nemes, gazdag királya élete végéhez közeledett. El kellett döntenie, hogy a három fia közül melyiknek adja az országát. Maga elé hívatta hát, és próba elé állította őket: töltsék színültig a palota báltermét pirkadattól éjfélig valamivel, akármivel. Akinek ez sikerül, az kapja meg a koronát és a királyságot.

A legidősebb fiú azt gondolta ki, hogy mivel a környéken jó sok a homok, majd azzal tölti meg a termet. Száz szolga lapátolt, talicskázott vele, hordták pihenés nélkül a homokot, szakadatlan dolgoztak pirkadattól éjfélig, a terem azonban még csak félig sem telt meg.

A középső fiú szalmával próbálkozott, hisz aratás volt. Hordták, hányták, vasvillázták, cipelték a szénát, ám a kemény munka eredményeképp így is csak kétharmadáig telt meg a terem.

Amikor a legkisebb fiú következett, pirkadatkor leült a bálterem közepére, és nem csinált semmit. A testvérei elhűlve faggatták, hogy-mint akar így megfelelni a próbán, de ő egész nap csak ült és nyugodtan mosolygott. Amikor elérkezett az éjfél és jött a király, hogy megnézze, mit végzett a legkisebb fia, ő elővett egy mécsest és meggyújtotta. A fény egy szempillantás alatt betöltötte a báltermet, a padlótól a mennyezetig, a legtávolabbi sarkocskába és zugba is jutott belőle.

A király szívét mérhetetlen melegség töltötte el, s így szólt:

– Fiam, látom, hogy nemcsak okos vagy, hanem a szíved tele van szeretettel, alázattal és bölcsességgel. Kívánom, hogy királyságod alatt ez a Fény vezéreljen az uralkodásban!

És a legkisebb fiú igazán méltó, bölcs és nemes királya lett az országnak..

 Királyok Királya, Te engem is arra hívsz, hogy töltsem meg a szívem báltermét valamivel.
Mondd, mi lehet az, amivel teljes lenne most az életem?
Próbáltam már pihenés nélküli, kemény, szakadatlan munkával. Nem jutottam előrébb.
Keresgéltem kétségbeesetten a lehetőségek között. A kimerültségen kívül semmit nem hozott.

 Vajon ha hátat fordítanék a megfelelési kényszernek, ha kiállnék a sorból, és egyszerűen csak örülnék annak, amit Tőled kaptam, az megelégítene?
Ha nem tennék semmit sem, csak pirkadattól éjfélig engedném, hogy szeressen az Isten, a nyugalom, a derű és a fény megtöltené az életemet a padlótól a mennyezetig?
Ha szeretettel, alázattal, bölcsességgel lenne tele a szívem, és nem aggodalommal, versengéssel, ha a Fény vezérelne a mindennapi döntéseimben, megtalálnám azt, amit keresek?
Azt, Akit keresek?

Betlehemi Csillag, szüless meg bennem!

Forrás: http://mese.mesepedagogia.hu/2015/11/29/advent-1-het/

← Vissza a naptárba

A szeretet soha nem szűnik meg…

„Most olyan napok jönnek, amikor azokra emlékezünk, akik már nincsenek itt közöttünk, de akiknek az emléke még ma is szívünkben él. Csak a testük nincs velünk, de csukott szemünk mögött felvillan szelíd mosolyuk, és még itt lebeg körülöttünk néhány itt hagyott szavuk. Hiányuk csendje még ma is gyakran szívünkbe dobban, és az elmúló évek sem képesek arra, hogy elhalványítsák a lelkünkbe ívódott képüket. Emlékünk csillaga majd akkor is bennünk ragyog, ha porba hullnak mind az égi csillagok.” (www.facebook.com/Gyöngyvirágtól-lombhullásig)

culture-grief-and-mourning

 

Számomra mindig is nagy talány volt a halottak napját körülövező hangulat. Van benne valami szomorkásan szép, édes-keserű, felfoghatatlan, megmagyarázhatatlan. Mindenki úgy éli át ezt az időszakot, ahogyan tudja. Valaki a maga kis kialakult rítusaival, mások meg dacosan, ellenállva minden földi haszontalanságnak.

olvasás folytatása

“Rossz” közösségben

Hogyan lehet a hitet megerősíteni vagy megtartani egy rossz közösségben?

sad_girl_being_bullied

Sokan nem is foglalkoznak azzal, hogy milyen a társaságuk: jó – nem jó; ez van, ezzel kell együtt élni. Te észrevetted, hogy vannak emberek, akik olyanná akarnak formálni, arra rávenni, ami számodra elfogadhatatlan. Ez jó.

Két dolgot azért érdemes megvizsgálni.

olvasás folytatása

A lelkem a barátom 2.

(Az első részhez kattints ide)

myshoulder,love,myself,cute,selflove,illustration-fb5a9ef7e2a52887b336d27934344f29_h

A lelkem a barátom. Nem kesergek azon, hogy milyen vagyok.

– Elfogadom az érzéseimet, a gondolataimat, a személyes igényeimet, mert tudom, hogy Isten teremtett ilyenné. Amiről kiderül, hogy hamis forrásból táplálkozik, azt odaviszem Krisztus keresztjéhez és az Ő segítségével megváltoztatom.

– Elfogadom a döntéseimet, még akkor is, ha nem jól sülnek el. Mindig a legjobb tudásom szerint hozom őket. Ha ez kevésnek bizonyul, legközelebb még körültekintőbb leszek, és jobban rátámaszkodom Isten igéjére, erejére.

– Elfogadom a reakcióimat, akkor is, ha utólag butaságnak gondolom. Nem vagyok tisztában az értékeimmel, Isten erejével, gyenge vagyok, félek. Legközelebb többet fogok beszélgetni Istennel, és az Ő Lelke vezetésével bölcsebben cselekszem majd.

– Elfogadom a tökéletlenségemet. Az Úr dicsősége az én erőtlenségem ellenére is fényesen ragyog. Hű az Isten, tanít, formál, visszafogad, kipótolja a hiányosságaimat s még a gyarlóságomat is fel tudja használni mások javára. A szégyen nem megölni akar, hanem Istenhez láncolni.

– Nem haragszom amiatt, amit elmulasztottam vagy rosszul tettem. Szégyellem, bánom, Krisztus elé hozom, és ott hagyom a megbocsátás ködében. Az önbecsmérlés, az önkárhoztatás, az önostorozás nem az Isten eszköze, hanem a Sátáné, aki az életemre tör.

– Nem büntetem magamat. Meghagyom ezt Istennek, többre megy Ő az atyai szerelmével, mint én az öngyűlöletemmel.

– Nem félek olyat tenni vagy mondani, amit mások talán nem fogadnak el. Más vagyok, másképp látom a világot. Nem jobban, nem rosszabbul, csak másképp.

– Nem számít, milyen helyezést érek el mások ranglistáján. Isten csodálatos alkotása vagyok, különleges, egyedi, megismételhetetlen. Még nem vagyok az, akinek lennem kell, de már nem vagyok az, aki Isten nélkül voltam.

A lelkem a barátom.

Kész vagyok rá, hogy másokat is elfogadjak, megbecsüljek, szeressek.

summer,expressive,people,ocean,tumblr,silence-0de494646e486c9bd73ab515f9cbde83_h

Olasz Tímea