Molnár-Kovács Dorka bejegyzései

5 szóban rólam: keresztyén, feleség, PhD-hallgató, tanársegéd, blogger.
5 munka, amit rendszeresen végzek: egyetemi oktatás, tudományos kutatás, tárlatvezetés egy galériában, blogolás, design-munkák.
5 szóban az életfilozófiám: Szeretnék minden nap jobb lenni.
5 hely, ahol otthon vagyok: Beregszász, Debrecen, Newport, Beregrákos, Csongor.
5 tulajdonságom: lelkes, vidám, aggodalmaskodó, türelmetlen, tudatos.
5 dolog, amit szeretek:  amerikai late night show-k, futás, self-help könyvek, kávé, utazás.
5 dolog, ami fontos nekem: Isten, család, Kárpátalja, a fejlődés, a TeSó blog.

Mellesleg van Szentlélek is

könyvajánló

Reformátusként a Szentlélekkel és ajándékaival – lásd prófétálás vagy nyelveken szólás – sokszor nem tudunk mit kezdeni. Ugyan imádkozunk hozzá, érezzük és kérjük a jelenlétét, de megrökönyödünk, ha idegenek között járva azt látjuk, hogy máshol másképp működik Isten Lelke. Hangosabban. Láthatóbban. Érthetetlenebbül.

Aztán fellapozzuk a Szentírást, és szembesülünk vele, hogy mindaz, amit láttunk, és amitől mi oly kényelmetlenül éreztük magunkat – tulajdonképpen biblikus.

Miért van az, hogy egyes gyülekezeteknél a Lélek látványos csodákat tesz, máshol pedig észrevétlenül, csak a háttérben munkálkodik? Egyáltalán elég teret engedünk mi a Szentléleknek? Netán mások játszanak rá, és hamisítják meg a Lélek munkáját? Kinél van az igazság?

olvasás folytatása

Újévi fogadalmak keresztyénként

Az ünnepek elteltével a legtöbben túl vagyunk egy úrvacsora osztáson is, amely végén azzal az intéssel engedtek bennünket utunkra, hogy ne tegyük magunkon hiábavalóvá Isten kegyelmét, és hogy megtisztulásunkat követően mostantól ne úgy éljünk, ahogyan eddig, „ne uralkodjon többé bennünk a bűn”. Ha úgy tetszik, Isten tiszta lapot kínált. Azt mondta: mivel elfogadtad a kegyelmem, ezért eltöröltem mindent, amit eddig rosszul tettél. De most próbáld újra!

Bár az újévi fogadalomtétel nem keresztyén találmány, sőt, a Biblia óva int az elhamarkodott és nem komolyan vett ígéretektől (a Prédikátor 5-ben ezt olvassuk: Teljesítsd, amit megfogadtál! Jobb, ha nem teszel fogadalmat, mint ha fogadalmat teszel, és nem teljesíted.), ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy keresztyénként tilos lenne meglátnunk az évkezdésben a lehetőséget az újrakezdésre, a változtatásra. Mint ahogyan azt meg lehet látni egy úrvacsorában is. Íme néhány javaslat arra vonatkozóan, hogyan gondolkodhatunk keresztyén módon az újévi fogadalmakról!

olvasás folytatása

Szenteste

A legnagyobb ajándékot kapta a világ, mikor Jézus testté lett, nem is csoda tehát, hogy így adventben és a karácsonyi időszakban igen nagy hangsúlyt kap az adakozás kérdése gyülekezeteinkben. Decemberben valahogy mindenkit elkap egy kicsit a láz, hogy adjon, hogy az Isten szeretetének ünnepét másoknak is szebbé varázsolja. Persze az lenne csak igazán jó, ha ez a lelkesedés egész évben kitartana – még ha ez a kívánság már szinte kliséként is hat. Keresztyénként fontos látnunk, hogy az adakozás nemcsak feladat, de lehetőség is számunkra. Lehetőség arra, hogy Jézus szeretetét közvetítsük, lehetőség arra, hogy kifejezzük hálánkat az ajándékba kapott kegyelem miatt, ezzel köszönhetjük meg azt, hogy Isten nekünk javakat adott, amikből lehetőségünk van másoknak is adni.

Épp ezért mi most arra gondoltunk, hogy szenteste napján egy-egy élményt osztunk meg veletek, amiben akkor volt részünk, amikor adtunk, segítettünk. Számunkra megújító érzés szolgálni és a hívő egoizmusból, önépítésből kilépve másokért tenni, Jézus nevében. Ezért mi is arra biztatunk titeket, hogy használjátok ki az adakozás lehetőségét, s ne csak karácsonykor. Fogadjátok szeretettel az emlékeinket, keressétek a lehetőséget, hol tudna titeket is felhasználni a Megszületett Úr!

olvasás folytatása

21. nap

“ (…)egyenesedjetek fel, és emeljétekfel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.” Lk 21,28b

Egyre közeledünk az ünnephez, Uram. A munkanapok befejeződtek, és most már teljes figyelmünket a karácsonyra fordíthatjuk. Utolsó bevásárlások, pakolás, utazás, készülődés a nagy családi együttlétekre… Már a levegő is az ünnepre készül: hideg és csípős lett, havat is hozott, a fák ágait pedig már napok óta gyönyörű, vastag zúzmara borítja.

De valamiért nemcsak izgalmat és várakozást, hanem talán ugyanilyen súllyal szorongást is érzek, amelynek csak keresgélem az okát magamban. Talán nem számítok olyan tökéletes ünnepre, mint amilyenek a Facebook-karácsonyok… Tele izgalmas programokkal, tökéletesen (és időben!) feldíszített fával, lakomákkal, társasjátékozással és nagy családi találkozásokkal. Túl nagy a nyomás a karácsonyon. Néhány nap sűrű, koncentrált boldogságot várunk tőle, és már előre tartunk a csalódástól.

Segíts elengedni az irreális elvárásaimat. Segíts, hogy beérjem Veled.

Így légy kérlek ott azokkal a családokkal, akiket nagy távolságok választanak el egymástól, és akik idén külön ünnepelnek. Sajnos nincsenek mindig a közelünkben azok, akiket a legjobban szeretünk, de emberek mindig vannak körülöttünk. Mindig van kit szeretni, és add, hogy legyen kitől szeretetet kapni is. Add, hogy meglássuk a testvért abban, aki most van mellettünk. Valaki más gyermekében, anyukájában, apukájában, testvérében.

Imádkozom azokért az otthonokért is, ahol fizikailag ugyan mindenki együtt van, lélekben viszont távol egymástól. Add, hogy a karácsonyi szünetben felismerjék az áldott alkalmat arra, hogy minőségi időt tölthessenek egymással. Tegyék le a telefonokat, kapcsolják ki a tévét és beszélgessenek, játsszanak, énekeljenek, meséljenek…

Kérlek, légy jelen minden otthonban Szentlelked által. Köszönöm. Ámen.

← Vissza a naptárba

17. nap

“Egyenesedjetek fel és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.” Lk 21, 28b

Uram, ma eléd hozom azokat, akiknek nem békés az advent. Akiknek bántó szavakkal és tettekkel vagy félelemmel van tele az otthonuk, és akiknek a problémái talán láthatatlanok a számomra…

Lehet, hogy néha én is távol érezlek magamtól, de ma mégis azt kérem, hogy ne az én érzéseimmel foglalkozz, mert vannak, akik most sokkal kétségbeesettebbek nálam. Ha ők nem is hívnak most Téged segítségül, én helyettük imádkozom. Szólj ma hozzájuk, vigasztald őket, fogd a kezüket. Hadd érezzék, hogy nincsenek egyedül.

Eléd hozom név szerint is mindazokat, akiknek tudom, hogy ma extra adag szeretetre és törődésre van szükségük…

Uram, te vagy a Békesség Fejedelme. Hiszem, hogy ha kérünk,akkor te képes vagy békét hozni kapcsolatokba, családokba, munkahelyekre és országokba is. Így imádkozom azokért is, akiket közvetlenül érint az ukrajnai háborús konfliktus.

Hozz békét, Istenem.

Ámen.

← Vissza a naptárba