Homoki Gyula bejegyzései

homgyulaHuszonhárom és a halál között. Olykor Sárospatakon, néha otthon. Máskor meg Középföldén, Westeroson vagy egyéb fantasy-világban. Azt mondják, állandóan be vagyok sózva – én meg nem értem, miről beszélnek. Addig így se nyugszok, míg nem láttam a sarki fényt. Istennel gyerekkorom óta hadakozok. Egyre többet akar… Én meg engedek neki. Mire ellenkezni? Amiről írok, azt átéltem. Magamat írom. Tapasztalásokat, élményeket, felfedezett igazság-mozzanatokat.

A boldog nagymama

“Boldog az, akinek gondja van a nincstelenre, ha bajba kerül, megmenti az ÚR.” (Zsolt 41,2)

Hiszem, hogy a gyermekkorban látott példák egy életre belénk ivódnak, és akarva-akaratlanul, de befolyásolják gondolkodásunkat és személyiségünket. Jók és rosszak egyaránt. Emlékszem, hogy gyerekként sokszor voltak „furcsa” vendégeink otthon. Hogy pontosabb legyek: nagymamám vendégei voltak. Emlékszem, hogy egy idős ember, akinek senki közeli hozzátartozója nem volt, gyakran szállt meg nálunk. Irritálónak éreztem a jelenlétét, nem is beszélve arról, hogy vizitjei gyakran napokig tartottak. De nagymamám befogadta, és azt mondta, hogy ez így jó és így helyes, mert neki nincs senkije. Arra is emlékszem, hogy cigány barátnői közül is beinvitált a konyhába néhányat, és nem volt ritka az sem, hogy asztalhoz ültette és megvendégelte őket. Nem kurgatta el, nem fizette ki őket holmi aprósággal, hanem ételt adott nekik és azon túl önmagát, a társaságát, az érdeklődését. A nagykonyhánk az év minden napján egyfajta alkalmi kávézóvá vált, ahová bárki bejöhetett, bárki elmondhatta gondját-baját, magányát, keserűségét. Amikor pedig a család egyik vagy másik tagja kérdőre vonta nagymamámat a hívatlan idegenek látogatásai miatt, akkor szelíden csak ennyit felelt: Most mit csináljak? Küldjem el őket?

olvasás folytatása

t̶e̶g̶n̶a̶p̶ – MA – ̶h̶o̶l̶n̶a̶p̶

Ez az a nap, amelyet az ÚR elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen! (Zsolt 118:24)

A jelen egy rendkívül vékony mezsgye. Szinte észre sem vesszük, hogy rajta járunk. A múltból érkezünk és a jövő áll előttünk. Egyiknek a porát még le sem vertük a lábunkról, máris a másik földjein találjuk magunkat. És jómagam úgy tapasztaltam, hogy gondolataim bizony nem képesek ilyen gyorsan utazni. Az idő mindig egy lépéssel előttem jár, az óra mutatója egyre csak ketyeg, de a gondolataim még mindig a múltban ragadtak. Hosszú perceket tudok eltölteni azzal, hogy a régi időket emlegetem: milyen jó volt akkor! Milyen nagyszerű munkatársi és baráti csapattal dolgozhattam együtt évekkel ezelőtt! Mennyi felhőtlen, a nevetéstől szétcsattanó pillanatokat élhettünk át együtt! Milyen sok áldás kísérte a szolgálatunkat! Hogy égetett minket belülről az Isten tüze, nyaranta több hétre elegendő „üzemanyagot” kaptunk a mennyből, és mi mentünk, meg nem állva, szolgálva, éjszakázva, örömmel. Múlt. Rég volt. És ma már nincs. Helyette marad a keserédes nosztalgia, mintha megakadt volna a lemez a „Volt” c. számon, és valamiért nem akarna továbblépni.

olvasás folytatása

Boldog böjtöt!

Egyre csak az jár a gondolataimban, hogy hová tűnt az öröm és a boldogság keresztyénségünkből. Miért van az, hogy keresztyénekkel beszélgetve (saját magam belső dialógusait is beleértve) legtöbbször nem az öröm, hanem éppen a boldogtalanság, keserűség, sanyarúság, elégedetlenség itatja át a szavakat, történeteket, mindennapi tapasztalásokról elmondottakat? Miért van az, hogy éppen ez a búskomorság jellemez legtöbbeket? Hogyan lehetséges, hogy – kevés kivételtől eltekintve – egy-egy hogy vagy?-ra csak ilyen feleletek érkeznek: Áh, ne is kérdezd!, s folytatódik a negatívumok végeláthatatlan sora – rosszullét, kilátástalanság, szomorúság, stb. Innentől kezdve pedig már nem is csodálkozom, hogy az egyéni szinten megtapasztalt kórság családokat, közösségeket, gyülekezeteket is megfertőz. Hiszen ha én magam nem tapasztalom ennek a ritkán látott vendégnek a jelenlétét, ha én magam nem fürödtem meg az öröm vizeiben, akkor nem is tudom ezt továbbítani. Így pedig egész egyszerűen elfonnyadunk. És szépen összehordva saját fonnyadásaink száraz csokrát, közösségi alkalmaink java-része sem az Élő Víz folyamainak áradásává, a felfrissülés áldásainak idejévé, hanem panaszklubokká, keresztyénségünk elsiratásává, örömünk virrasztóivá válnak.

olvasás folytatása

Grincsfa, Mikulás és társai

Azt hiszem, az atomfenyegetettség, a menekültválság és a globális felmelegedés után újabb problémával kell megküzdenie keresztyén közösségeinknek: a karácsony környéki grincsfa-állítás egyre inkább terjedő divatjával. Jó, megígértem magamnak: megpróbálom félretenni minden szarkazmusomat és szemforgatás, valamint homlokráncolás nélkül írni erről az egész jelenségről. Merthogy ez tényleg jelenség. Karácsony előtt több ismerősöm is nagy buzgalommal osztotta meg az eredetileg szombathelyi evangélikus testvérektől származó figyelmeztetést: a grincsfa nem keresztyéni, sőt, egyenesen sátáni eredetű amerikai szokás, amelyet az ördög le szeretne nyomni a torkunkon (Hopsz. Eddig bírtam). Szóval, a minden hivatkozást nélkülöző és erősen erőltetett magyarázatokat kínáló, szent hagyományainkat és féltve őrzött keresztyénségünket mindenképpen védeni akaró felhívás véleményem szerint több kárt okozott, mint hasznot. Sorra keltettek újabb felháborodást azok az ítélkező hozzászólások, melyek szerint mindenki, aki ilyen ördögi dologra adja a fejét (még ilyen megalapozott (!) figyelmeztetés után is), az így vagy úgy, de magával az Ellenséggel, enyhébb változatban a világgal és a korszellemmel paktált le. Aztán, a grincsfán túl, megjelentek a Mikulás körüli újabb bonyodalmak: a kék sarokban a hitoktatóval, aki elmondta a gyermekeknek, hogy (spoiler következik!) nem is létezik a Nagyszakállú, a piros sarokban pedig gyerkőcök gyermekkorát foggal-körömmel védő édesapával. A küzdelmet kívülről szemlélő nézőközönség pedig a témában képviselt igazi keresztyén álláspont keresésével szállt be a „bunyóba”.

olvasás folytatása

Örökké tart

Rettenetes nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember derűsen és csillogó szemekkel toppanjon bele az új esztendő első perceibe. Persze, a jó adag pezsgő talán segít a bajon. Mégis. Nem igazán emlékszem olyan éjfél utáni pillanatra, amikor a tűzijátékot kémlelő pillanatok közepette ne éreztem volna egy kisebb-nagyobb méretű gombócot a torkomban. Ismerős volt ez az érzés megboldogult gyermekkorom szereplései előtti perceiből, amikor az összes létező szó – bármily csekélyke mennyiség is lett légyen az – összekavarodott a fejemben, s szinte biztos voltam benne, hogy most, életem filmjének következő képkockájában az összegyülekezett szülők, tanárok és többi gyerektársam népes hada bizony mind a dadogó, szavakat kereső és elpirult dundi gyermeken fog hahotázni. Na, ez van bennem évente 00:01-kor. Hadd pontosítsak: nem azért, mert pesszimista vagyok, és úgy érzem, hogy ez a következő háromszázhatvanöt nap totális kudarc lesz telve felégéssel, bajjal meg gonddal.

olvasás folytatása