tisztátalan címkével jelölt bejegyzések

Vöröstehen

Ez a törvény rendelkezése, amelyet megparancsolt az Úr: Mondd meg Izráel fiainak, hogy vigyenek neked egy hibátlan vörös tehenet, amelynek nincs semmiféle fogyatékossága, és még nem volt rajta iga. (4Móz 19,2)

Mit tanulhatunk egy tehéntől, amely szerencsétlenségére vörösnek született? Úgy gondolom, nagyon is sokat.

Főleg azért, mert ebben a fejezetben a látszattal ellentétben nem csupán egy szarvasmarháról van szó, amelyet rendeltetésszerűen kellett elpusztítani, hogy aztán minden rendű és rangú tisztátalanságokból tisztuljanak a nép tagjai a maradványai által. A részletes felsorolások és utasítások mögött két téma húzódik, a tisztaság és tisztátalanság kérdésköre.

Ahogy olvassuk a törvények végrehajtási utasításait, észrevehetjük, milyen nehéz tisztának maradni és milyen egyszerűen, észrevétlenül lesz tisztátalan az ember. Ez Isten népének évezredes tapasztalata: könnyű beszennyeződni, eltérni az isteni útmutatástól, elég csak annyit tenni, hogy nem figyelünk. Esetleg úgy figyelünk, ahogy a posztmodern ember figyel: megosztott figyelemmel, egyszerre több dolgot szem előtt tartva. Lankad az éberség, így könnyebben beengedjük, normalizáljuk és eltűrjük a tisztátalanságokat, amelyek körülvesznek minket.

olvasás folytatása