teológia címkével jelölt bejegyzések

Labirintus

asdf

Elsős teológus koromban volt egy bizonyos órám, amelyről ha kijöttünk diáktársaimmal, legtöbbször csak bosszankodni tudtunk. Cinikusan megjegyeztük, hogy a tanár feldobja a kérdést, de a választ már nem csapja le (mert talán ő sem tudja). Ahelyett, hogy egyre biztosabbak lettünk volna az adott témában, csak még inkább elbizonytalanodtunk.

olvasás folytatása

Dicsőség Istennek!

future-glory

Kedves Olvasók! Talán nem felesleges a dicsőségről beszélni most, hogy a KRISZ 2014-re a jól ismert reformátori gondolatot tette jelmondatává: Soli Deo Gloria, azaz Egyedül Istené a dicsőség.

Manapság a „dicsőség” szót szinte nem használjuk, kivéve az egyházi nyelvben, az úgynevezett „kánaániban”. Talán akkor mondjuk még, ha a sportolók szereznek dicsőséget országuknak egy-egy világversenyen; dolgozhatunk nemzetünk dicsőségéért, de ezzel nagyjából ki is fújt a dolog.

olvasás folytatása

Teológus vagyok

stairway_to_manhattan

Ha van valami, amiről legkevésbé szeretek beszélni, az nem más, minthogy milyen a teológia. Azonban egy teológus számára kikerülhetetlen ez a kérdés minden egyes ismerőssel, baráttal, rokonnal való találkozás alkalmával: „Na és, milyen a teológia? Hogy megy?” És ilyenkor kell udvariasan, számat mosolyra kényszerítve, felelni: „Köszönöm, jól!” Persze nem akarok goromba lenni senkivel, örülök, hogy kérdezik – legalább addig is tudom, hogy érdeklem valamennyire őket (remélem). Így hát, örömmel tölt el az is, hogy írhatok most azokról az örömökről, bánatokról, rózsaszín, szürke és egészen sötét élményekről, amelyeket megtapasztalhattam ezalatt a szűkös három év alatt, amióta arra adtam a fejem, hogy teológiára jelentkeztem.

olvasás folytatása