szexuálpedagógia rovat címkével jelölt bejegyzések

Szexuális nevelés kicsi gyerekkorban? Igen! Például harcként a pedofília ellen

Olyan témáról szeretnék írni, amiben vallási hovatartozástól függetlenül mindannyiunknak nagyon fontos szerepe van.

Gondolkodtam, hogy hogyan haladjunk tovább a test megismerésével kapcsolatban, és nem tudok nem reagálni az elmúlt hetek egyik legerősebb, újra elővett ügyére: Ferenc pápa egyszer s mindenkorra szeretné eltörölni a papi pedofíliát. Nem hiszek abban, hogy ez csupán azoknak a bizonyos papoknak és a katolikus egyháznak az ügye, ezért rengeteget töprengek azon, hogy hogyan tudnék személy szerint én – és akár Te is – részt venni ebben a folyamatos harcban.

olvasás folytatása

Te mennyire ismered a saját testedet?

Mindenekelőtt szeretném megköszönni az izgalmas kérdésfelvetéseiteket. Azt is, hogy írtok sokan, sokféle csatornán, és bátran mertek véleményt formálni is, és méginkább hálás vagyok azért, hogy megtiszteltek a bizalmatokkal. Cserébe ígérem, hogy a lehető legtöbb alázattal állok majd minden témához, illetve hála Istennek nagyon sok olyan szakember is megkeresett az elmúlt időszakban, akik kiegészítik majd az én hiányosságaimat a kérdések tekintetében. Szóval jók vagytok, csak így tovább! Itt vess fel témákat továbbra is!

Ahogy korábban utaltam rá, a test mindenféle kérdéseivel foglalkozunk első körben:

test, testkép, külső önértékelés, barátkozás a Szentlélek templomával.

olvasás folytatása

Hová lett az önbecsülésetek, lányok?

“Állati jól néznek ki. Okosak. Mégis mindenre képesek azért, hogy figyeljünk rájuk. Manapság, ha valaki le akar feküdni egy csajjal, akkor elég, ha lezuhanyozik és megfésüli a haját. De komolyan.” (Jack, 17 éves)

Nem hiszem azt, hogy mindent, ami ezzel kapcsolatosan mindannyiunkban kavarog, azt bele lehet szorítani egy blogbejegyzésbe. Igazából egy könyvbe sem, de nem is érdekes. Nem célom. Olyasvalamiről szeretnék most beszélni, ami valamiért mindig is tabu volt keresztyén körökben, pedig nagyon is hozzánk tartozik: vagyis a testről.

Márpedig hiába próbáljuk azt hinni, hogy egy hívő lánynak csak lelke van, a tényszerű igazság az, hogy az önértékelésünk több elemből tevődik össze, és nagyon leegyszerűsítve az egyik legfontosabb rész a test, a fizikum, a másik meg a lélek (vagy érzelmek, gondolatok, ahogy tetszik). S ha egy lány nincs tisztában mindkettővel, és nincs megelégedve mindkettővel, akkor gyanúsan válhat valaha is érett felnőtt nővé, akinek majd egészségesen tud működni a szexualitása.

olvasás folytatása