szeretet címkével jelölt bejegyzések

Ha jobban megnézed…

Valamiért bennünk él a vágy, hogy tökéletes társat szeretnénk magunknak, de legalábbis elvárásainknak megfelelőt. Ez a kapcsolatok többségénél a kezdetekben még működik is a bennünk lévő nagy adag hormonális érzelmi töltet miatt, amit szerelemnek hívunk, és ami ‒ megtapasztalásom szerint ‒ csodálatos, ha az Isten által nekünk szánt valaki iránt érezzük azt.

Viszont sokan azok közül, akik már jó pár évet éltek egymás mellett azt mondják, hogy ez idővel megváltozik, mert megismered a másik valódi énjét, elmúlik a rózsaszín köd és meglátod a párod idegesítő tulajdonságait, helytelen szokásait. S aztán csak az marad, hogy panaszkodsz rá, elviselsz neki dolgokat, de alapvetően már nem tekintesz rá olyan különleges, értékes, szerelmet gerjesztő emberként, mint a kezdetekben. Mi több: vannak, akik egyenesen megvetik, megutálják azt az embert, akiben valaha a másik felüket látták…

olvasás folytatása

„A legkisebb is számít!”

maxresdefault-1

Minap egy áruház sorai között egy furcsa polcra lettem figyelmes. Piros, vastag sávú, jól látható helyen feltüntetett mondat volt olvasható rajta: „Csomagsérült árú”. Addig még sosem láttam ott ezt a polcot, vagy elkerülte a figyelmemet, vagy olyannyira el voltam foglalva a megvásárolható normális áruval feltöltött sorokkal, hogy ezt a kis polcot nem is vettem észre. Mindenesetre most felkeltette a figyelmemet. Ám még azelőtt, hogy odaértem volna gyorsan eldöntöttem magamban, hogy nyilván a kelletlen, szavatosságában lejárt vagy valóban a sérült termékek kerültek oda, és hogy az egész csak lim-lomból áll. Még a fentebb említett piros, megkülönböztetett jelzés is azt a benyomást keltette bennem, hogy tilos, használhatatlan, veszélyes stb. Viszont úgy döntöttem, hogy ha már ott vagyok, és még időm is van, mégis szétnézek rajta. A polc kissé hiányos és rendezetlen volt, a termékek csak úgy ide-oda hajigálva feküdtek egymás mellett. Nem egy vonzó látvány, semmi marketing, semmi megvilágítás, semmi de semmi érdekesség. Egyiknek a doboza szerteszét szakadozva, a másik megnyomódva, a harmadik mindjárt szavatosságának érvényét veszti, a negyedik pedig kimondottan egy-egy furcsa és egyedi dolog, amolyan nem mindennapi használatra szánt „izé”. Igazából egyetlen vonzó tulajdonságuk volt ezeknek a termékeknek, éspedig az áruk. Jóval olcsóbban, szinte fele annyiért voltak kínálva a vásárlónak, mint a hibátlan társaik. Elidőztem kicsit, de haszontalannak, értéktelennek nyilvánítva tovább indultam onnan.

olvasás folytatása

Meztelenségünk felmagasztalása

STT-2016-Martyr-Black-full

„A jövőről nem sokat tudok,
de a végítéletet magam előtt látom.
 Az a nap, az az óra
meztelenségünk felmagasztalása lesz.”
Pilinszky János

Nemrég napvilágot látott egy írás blogunkon, amihez hozzá szeretném tenni mindazt, amit gondolok és amit érzek a kérdéssel kapcsolatban. Kockázatot vállalok, mikor ezt teszem, mert olyan területre engedlek, Kedves Olvasóm, ahol én magam sem mozgok teljes bizonyossággal, mert gondolataim írás közben is alakulnak, formálódnak. Mégis, engedd meg, hogy bepillantást adjak egy szubjektív vélemény alakulásába. Engedd meg, hogy nekem békém legyen.

olvasás folytatása

Befogadni az idegeneket…

menekult

Sokan félnek az Európába áramló menekültektől. Attól, hogy hogyan változtatják meg kontinensünk vallási összetételét, az együttélésnek a kulturális különbségekből adódó nehézségeitől, a migránsáradattal járó gazdasági terhektől. És sokan félnek a radikális iszlám nézetek terjedésétől is. Ez utóbbitól talán a leginkább.

olvasás folytatása

Böjti egypercesek 34.

16dPWI7TKeRL8H10XoPvco2xBBKXFFOpD5h7la84_cr

 „Uram, taníts meg utadra, vezess a helyes ösvényen.” (Zsolt. 27, 11)

Elkezdődött a tavaszi hajtás. Kisütött a nap, eljött az ideje a kinti tennivalóknak is. Pezseg az életünk, pörög egész nap a mozi: felkelés, készülődés, munka, határidők, rohanás, esténként álomba fulladó imádság.

Van-e időd elcsendesedni, bemenni a belső szobádba, és Istenre figyelni? Ki tudod-e üresíteni kicsit a tennivalóktól nyüzsgő elmédet, hogy megérezd, mire indítana Isten? Talán egyszer csak úgy érzed, írnod kell valakinek, akivel régóta nem tartod a kapcsolatot? Lehet, hogy elérkezettnek látod az időt egy telefonhívásra, amire nehezen tudtad eddig rászánni magad. Lehet, hogy ma először erőt veszel magadon, s nem indulatosan szólsz vissza annak a rettenetesen idegesítő munkatársadnak, vagy felveszed a stoppoló távoli ismerőst, aki a város széléről szintén a központba tart dolgozni? Nem kell, hogy logikus legyen, hogy meg tudd magyarázni – csak tedd, amire indíttatást érzel!

Kihívás: Hallgass ma arra, amit a Szentlélek sugall Neked! Lehet az egy bátorító mondat, vagy egy szendvics egy hajléktalannak. Hallgass ma a szíved Istenben gyökerező sugallatára!

Ötlet: Fodorné Nagy Sarolta: Böjti tanácsok gyülekezeteink számára