szabadság címkével jelölt bejegyzések

Mindent szabad?

A Szentírás keletkezési idejéből fakadóan számos olyan problémát nem említ, amivel kapcsolatban a mai keresztények egyébként szívesen olvasnának világos, lehetőleg félreérthetetlen bibliai tanítást. Ezért egy sor dologban nem is értünk egyet testvéreinkkel: vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy a rockzene ördögi, hogy Harry Potter könyveket olvasni bűn, esetleg karácsonyfát állítani, húsvétkor locsolkodni és tojást festeni, vasárnap tanulni, tetováltatni, csúnyán beszélni és még sorolhatnám. Persze mondhatnánk azt, hogy aki elég időt szánt a Biblia tanításainak tanulmányozására és megértette, hogy általában milyennek szeretne látni bennünket Isten, ráadásul enged a Szentlélek vezetésének, az nem tévedhet olyan nagyot ezekben a kis dolgokban sem. De azért mégis: vannak, akik egyes kérdésekben nagyon szigorúak magukkal szemben, mások mindenki mással is nagyon szigorúak, egyesek pedig – lelkiismeretükre, saját legjobb belátásukra hallgatva – több dolgot tartanak ártalmatlannak.

olvasás folytatása

Bűnös? Nem bűnös?

Egy bűnös sem mentheti fel önmagát, ha ugyanő a bíró.”
(Ambrosius Theodosius Macrobius)

kata
Kritikus időket élünk. Szó szerint…

Szomorúan tapasztalom, hogy nemcsak az Istent nem ismerő világ, de mi, keresztyének is a legtöbb eseményre úgy reagálunk, mint a sünik. Persze, nincs is azzal semmi baj, ha lehetőleg minden oldalról vizsgálódunk, és nem veszünk be mindent, amit elénk adnak. Azonban, mi mindent és mindenkit kritizálunk. Eközben vannak dolgok, amelyeket első látásra befogadunk, és vannak olyanok, amelyek sehogy sem mehetnek át a szűrőn. Kicsit igazságtalan ez.

olvasás folytatása

Rabnők

tumblr_m46j9uSUdG1rrse0wo12_r1_1280

A minap olvastam egy bejegyzést az Origo hírei között egy új filmről, melynek címe Free the Nipple (Szabadságot a mellbimbóknak). A 29 éves rendező, Lina Esco úgy érezte, ideje komolyabban venni a kérdést: miért ne rohangálhatnának a nők félmeztelenül az utcán, ahogyan férfitársaik? (Más kérdés persze, hogy általában senki sem rohangál félmeztelenül az utcán…) A 2013-ban indult és egyre népszerűbbé váló mozgalom (és maga a film is) vitatja azokat a cenzúratörvényeket, melyek tiltják a félmeztelen fotók megjelenítését a nyilvánosság előtt – pl. az Instagram nevű weboldalon sem lehet már ilyen fotókat közölni. Az új szabály több olyan híresség tiltakozását váltotta ki, mint Rihanna, Liv Tyler vagy Bruce Willis lánya, Scout Willis. Első olvasásra megmosolyogtató lehet a téma, mégis: egy férfi félmeztelen képe senkit sem botránkoztat meg, míg pl. egy újszülött gyermek szoptatásáról készült fotót ritkán látunk a közösségi oldalakon, mert a kivillanó női mellek látványa sértheti mások ízlését. A Free the Nipple kampány nem azért harcol, hogy a nők is mutogathassák magukat, hanem egyenesen a nők demokratikus jogaiért, mondván, hogy mi is megtehetjük ugyanazt, amit a férfiak, mert nem vagyunk kevesebbek náluk.

olvasás folytatása