múlt címkével jelölt bejegyzések

Merengő

J.K. Rowling mágikus világában Dumbledore professzornak van egy rendkívüli tárgy a birtokában – a merengő. Ennek a tálkának a segítségével az ember (jobban mondva: a varázsló) saját múltjába tekinthet bele, újra felidézheti emlékeit, összekuszálódott élményeit, benyomásait, így segítve a tisztánlátást és a dolgok közötti összefüggések felderítését. Irigylésre méltó kütyü. Persze saját, „varázstalan” világunkban mindezt csendes estéinken, egy pislákoló gyertyafény mellett ülve tehetjük meg. Én megtettem.

olvasás folytatása

Nyárvégi impressziók

Pulya dinnyével

Bódás János: Búcsúzik a nyár

Eljött az aranytollú nyár:
óriás költözőmadár.

Kotlóként ült a zsenge tájra,
országokat fedett be szárnya.
Melegítette a vidéket,
nevelt zöld-pelyhes csemetéket.
A fák gyönyörű lombot hoztak,
a nagy vizek meglangyosodtak.

Pihentetett, dalolt, fürösztött.
A virágokba mézet töltött.
Illat, íz áradt hegyre, kertre,
a kalászokat megérlelte,
hogy bő gyümölcs, gabona, zöldség
a kamránk, pincénk teletöltsék.

Így búcsúzik most: emberek,
én már vándorútra kelek.
Terítve a föld minden jóval,
esztendei útravalóval.
Kincseimet itt hagyom néktek:

bátran vághattok ősznek, télnek,
kibírjátok, míg visszatérek. olvasás folytatása

Mintha repülnénk…

BARANYI1

„Életünk ideje hetven esztendő, vagy ha több, nyolcvan esztendő, és nagyobb részük hiábavaló fáradság, olyan gyorsan eltűnik, mintha repülnénk.” (Zsolt 90,10)

Egy életértelmén-töprengős, esős éjjelen, mikor épp nem a holnap, hanem a tegnap foglalkoztatott, nagyot markolva visszanyúltam a múltamba.
Sokepizódos emlékeket kerestem a felhőtlen gyermekkor örömeiről, az első évekről az iskolapadban, az érettségi vizsga fáradalmairól, s e helyett csak néhány kopott kép rebbent fel előttem. Hol találom a részleteket? Hol vannak az elmúlt, elszaladt évek tapasztalatai, élményei? Lassan mindenkit túlnövök: a nemrég újszülöttek szaladnak és beszélnek, a mindenre való nagyok pedig visszahúzódnak a színfalak mögé.  Ez egy lépésről lépésre haladó folyamat, s most hirtelen mégis olyan gyorsnak tűnik.
Hová tűntek el az évek?

olvasás folytatása