megváltás címkével jelölt bejegyzések

A megváltás útján

Tudván, hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből; hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén… (1Pét 1,18-19)

Kicsi gyerek voltam. Anyu épp a konyhában sürgölődött, én meg már előre örültem neki, hogy valami finomság készül. Aztán megdöbbentem, és egy kicsit meg is ijedtem, amikor az étel a szemetesben kötött ki. Nem, nem a csalódás fájt, hogy elestem a remélt nyalánkságtól, hanem az, hogy láttam, mennyi energia, öröm, várakozás lett semmivé, mert valami fontos és utólag pótolhatatlan dolog kimaradt az ételből. Nem szándékosan történt ez, pusztán figyelmetlenségből vagy feledékenységből. Ott és akkor megtanultam: vannak dolgok, amiket nem lehet visszacsinálni.

olvasás folytatása

Halálom a kereszten

 

Ma, nagypéntek napján Jézus Krisztus kereszthalálára emlékezünk. Kíváncsi vagy a tágabb összefüggésekre, amik Jézus halálának napján történtek? Tarts velünk!

„Amikor tizenkét óra lett, sötétség támadt az egész földön három óráig. Három órakor Jézus hangosan felkiáltott: Elói, elói, lámá sabaktáni! – ami ezt jelenti: Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engem? Néhányan az ott állók közül, amikor ezt hallották, így szóltak: Íme, Illést hívja. Valaki elfutott, és ecettel megtöltve egy szivacsot, nádszálra tűzte azt, inni adott neki, és így szólt: Lássuk csak, eljön-e Illés, hogy levegye őt? Jézus pedig hangosan felkiáltva kilehelte a lelkét. Ekkor a templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt.” (Mk 15,33-38)

Sötétség és hideg tölti be a vidéket. Akármerre nézel, akármit vélsz és remélsz meglátni, szertefoszlik, és megmarad ez a két érzés, amely a csontodig megremegtet. Az egyik azzal kapcsolatos, hogy Jézus lassan kiszenved és hallgat a kereszten. Körülveszik családtagjai és a kíváncsiskodók. A másik pedig azzal, hogy azok, akik elítélték, már útban vannak Jeruzsálem felé, visszafelé a Koponyák hegyéről. Sietve mennek, talán kart karba öltve, hiszen istentiszteletre készülnek, és pont most, az ünnep előtt, nem illik késni a templomból! Ma különleges esemény történik: levágják az áldozati páskabárányt szépen, fájdalom nélkül. A szertartás után huszonnégy vén odaáll, hogy meghintse a népet a vérrel, amit hitük szerint fájdalom nélkül nyertek el.

olvasás folytatása

Zsoltár-parafrázis

Anyám-temetése-Zsoltár

a 30. zsoltár dallamára

Magasztallak, Uram, mert megváltottál.
Csatazajban csendet adtál, háborúban békét.
Uram, Istenem, hozzád kiáltottam, és meggyógyítottál engem.
Nem hagytad, hogy továbbra is sírva keljek reggelente.
Uram, kihoztál engem a holtak hazájából, életben tartottál, nem roskadtam a sírba.
Nem kergettél el magadtól kegyetlenül,
Hanem felemeltél és én leborultam sírva.

olvasás folytatása

Jézus és a Trónok harca

game-of-thrones-characters_091710 [414411]

 „… azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet.” (Lk 19,10b)

Tititiririti-tiriri-tititirititiriri, Türütürürürü-türü-rütütürürü… Ugye ismerős a dal? Ha esetleg nem, akkor elárulom: a Trónok harca főcímdalának professzionális átírása ez (biztos vagyok benne, hogy már dúdolod is a fejedben). Igazából keveseknek kell bemutatni napjaink – minden valószínűség szerint – legközkedveltebb, leghíresebb, leg-leg-leg sorozatát. George R. R. Martin A tűz és jég dala regényciklusának televíziós adaptációja mára már milliókat szegez hétről hétre a képernyők elé. Bevallom őszintén: engem is. Van Martin világában valami egyedi, amit egyetlen fantasy-világban sem leltem még meg eddig ilyen határozottan. Ez pedig a megváltás után sóvárgó világ képe.

olvasás folytatása