karizmatikusság címkével jelölt bejegyzések

A próféta szóljon belőled!

Képzeld el, hogy valaki odalép hozzád, és azt mondja: „az Úr azt üzeni neked,…” Szeretnéd hallani a folytatást?

Én kaptam már ilyen üzenetet, nem is egyszer. Kálvinista neveltetésemnek megfelelően kedvesen megmosolyogtam, majd elengedtem a fülem mellett. Egyes mondatok viszont valahogyan később visszaköszöntek. Kíváncsi lettem, hogy mi ez az egész. Kutakodtam, faggatóztam, kikérdeztem az Urat. S rájöttem: a prófétaság is egy olyan dolog, amit kiöntöttünk a fürdővízzel. olvasás folytatása

A karizmatikus nagy játszma

Lelki ajándékok. Karizmák. Hm. Már a kifejezések hallatán/láttán is az ember kicsit megáll. Elgondolkozik egy pillanatra, hogy most igazából mit is gondoljon. És szerintem ez a pillanat nagyon fontos. Mert ilyenkor ezer meg egy kép, jelenet, beszélgetés, tapasztalat jelenik meg egyszerre, amelyek – kimondva vagy kimondatlanul – befolyásolják véleménynyilvánításunkat. Nekem például elsőként az, amikor bennfentes református ifjúsági órán a hittan tanár néni vehemensen magyarázza, hogy mindenféle „furcsaság” (értsd: nyelveken szólás és társai) már nagyon régen eltűnt, éppen ezért, aki ilyeneket mível, az valószínűleg az ördög cinkosa. Vagy például amikor messze elkerülve otthonról, a való életben találkoztam ilyen „ördögi” lelkekkel, akik mint kiderült nem is olyan ördögiek, nagyon is szeretik az Urat, de közben saját bevallásuk szerint ilyen ajándékokkal dicsőítik Istent. De hirtelen az is átfut a gondolatomban, hogy keresztyén „pályafutásom” alatt sem istentiszteleten, sem bibliaórán, sem teológiai előadásokban nem foglalkoztunk soha mélyebben azzal, hogy mik is a lelki ajándékok.

olvasás folytatása

Gyökerezve, lombozva

– Felemelt kézzel énekelnek. Nyelveken imádkoznak. Táncolnak az Úr előtt. Prófétálnak. Be vannak merítkezve. Olajjal kenik meg a betegeket. Kézrátétellel gyógyítanak. Parancsolnak a démonoknak. Te, kik ezek az emberek?

–  Nem tudom, de az biztos, hogy nem reformátusok…

Meglepődnétek, ha azt mondanám: nem karizmatikus kisegyházak tagjairól van szó, hanem a Biblia hithőseiről? Mózesről, Mirjámról, Dávidról, az apostolokról. Sőt Jézusról. Attól tartok, hogy ha valamelyikük mellénk csöppenne a gyülekezetben, nem sokáig tűrné meg a közösség. Ezek az emberek túlságosan… hogy is mondjam… fanatikusak.

olvasás folytatása