internet címkével jelölt bejegyzések

(L)Együnk együtt!

Amióta okos telefonom van, megnyílt előttem a világ. Még nem tudom teljes mértékben kihasználni, de mindig nagy élmény rácsodálkozni arra, hogy ez a tenyérnyi kütyü miket tud. Egyre kevésbé vagyok rászorulva külső segítségre, és számomra ez nagyon megnyugtató. Ennek ellenére van, amikor nem élek a telefonos segítséggel: szándékosan otthon hagyom, vagy egyszerűen csak visszateszem a táskába, amikor automatikusan érte nyúl a kezem.

Az embert a kapcsolatok éltetik, így vagyunk összerakva. A technika vívmányainak köszönhetően már szinte minden adott ehhez, csak valahogy furán működik ez az egész. Napi 24 órában lehetőségünk van csacsogni másokkal, mégis arról panaszkodunk, hogy az igazi valónkat senki sem ismeri. Az internet elhalmoz minden szükséges információval, az ember mégis alulműveltnek, bizonytalannak, döntésképtelennek éli meg saját magát.

Ha a cybertér annyira király, akkor vajon miért van annyi magányos, elveszett, beszürkült fiatal?

olvasás folytatása

Böjti egypercesek 11.

„Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”  Róma 12,2

kapcsold-ki-kep

Reggel, ahogy felnézünk a netre üzenetek, hírek, értesítések várnak, és olyan, mintha az alatt a néhány óra alatt, amit alvással töltöttünk, máris rengeteg mindenről lemaradtunk volna. Nehéz lenne felhagyni a netezéssel, amikor úgy tűnik, hogy minden online történik…

A mai napon mégis arra ösztönzünk mindenkit, hogy a bejegyzés elolvasása után próbáljon offline maradni. Jó lenne, ha magunknak és Istennek is meg tudnánk mutatni, hogy nincs szükségünk az internetre, és tudunk élni nélküle – nem ural minket és nem uralkodik az időnk felett.

Az időnk ugyanis az egyik legfontosabb kincsünk. Abból épül fel az egész életünk, rajtunk múlik, mihez kezdünk vele. Minden percünk ajándék Istentől, és jó, ha tudjuk, hogy Isten céllal ajándékozta azt számunkra. Van már sejtésed arról, Isten milyen feladatra hívott el téged? Mit tudnál tenni ma, hogy közelebb kerülj a megvalósításához?

A lemondás mindig űrt hagy maga után, amit valamivel be kell töltenünk. És az egész böjt értelmét veszti, ha az űrt – bibliai szóval élve – hitványságokkal töltjük be. Ha ma sikerül felszabadítanod néhány órát, amit online töltöttél volna, tégy valami olyat, amire holnap is úgy fogsz gondolni, mint értékes, nem pedig elvesztegetett időre!

Kihívás: Kedves Tesó! Próbáld meg ma kikapcsolni a telefonodat, a laptopodat. Zárkózz el a digitális világ zajától, és koncentrálj arra, ami igazán fontos!

Holnap, ha újra online leszel, kérlek, nézz vissza az oldalunkra, és írd meg kommentben, hogy sikerült az egynapos offline-lét! Nehéz volt? Volt olyan késztetésed, hogy félóránként ránézz a telefonodra? Sikerült bebizonyítanod magadnak, hogy nem függsz az internettől?

 

Ötlet: Fodorné Nagy Sarolta: Böjti tanácsok gyülekezeteink számára