hit címkével jelölt bejegyzések

Vacsora Ővele

Mintha Jézust várnám vacsorára. Ahogy elképzelem ezt, elönt valami belső harmónia, kellemes, meleg érzés. Megérkezne. Én már percekkel korábban izgulnék. Biztosan kétszer is kitakarítanék előtte, szépen elrendezném a szobát, vennék virágot is, meg gyümölcsöt, mert szerintem az olyan jól mutat az asztalon. Nagyon sokat töprengenék, hogy milyen virágot válasszak neki. Azért mégiscsak Ő az. Azt hiszem bazsarózsa és hortenzia lenne. Igen, az a kettő talán egy kis tulipánnal. Hangulatos fényt is varázsolnék – szeretem, ha meleg színekben úszik a szoba. S te jó ég, mennyit válogatnám, hogy milyen zene szóljon, amikor belép! Bele se merek gondolni, hogy hogyan küzdenék meg ezzel a dilemmával. Finomat is főznék. Egyszerűt, kiadósat, olyat, ami után azért még kívánja a neki kreált desszertemet. S előtte én is tiszta ruhát vennék, szeretem, amikor illatozik a hajam, de azért csak lazán fogadnám: elvégre is régi barátok vagyunk, nem kell túlstresszelni.

S vajon milyen lenne, amikor helyet foglal? Néznénk egymásra.

Tele lennék feszültséggel és szorongással, mert tudnám, hogy úgyis mindent tud.

Tökéletes lenne a nyugalmam, mert tudnám, hogy úgyis mindent tud.

olvasás folytatása

Társválasztás ma

tarsvalasztas-ma-illusztracio
Fotó: superbook.cbn.com

A 21. században sokakat foglalkoztat, hogy hogyan találják meg az igazit. Sokféle módszert kínál elénk a világ, és sajnos gyakran a gyülekezeti fiatalok is ezekkel a módszerekkel próbálkoznak.

Én is még a párválasztás előtt állok, így sokat jelent számomra, amikor a szüleim újra meg újra elmondják, hogyan vezette őket Isten egymáshoz. Mert nekünk, keresztyéneknek van Valakink, aki útmutatást ad, segít választani.

olvasás folytatása

„A legkisebb is számít!”

maxresdefault-1

Minap egy áruház sorai között egy furcsa polcra lettem figyelmes. Piros, vastag sávú, jól látható helyen feltüntetett mondat volt olvasható rajta: „Csomagsérült árú”. Addig még sosem láttam ott ezt a polcot, vagy elkerülte a figyelmemet, vagy olyannyira el voltam foglalva a megvásárolható normális áruval feltöltött sorokkal, hogy ezt a kis polcot nem is vettem észre. Mindenesetre most felkeltette a figyelmemet. Ám még azelőtt, hogy odaértem volna gyorsan eldöntöttem magamban, hogy nyilván a kelletlen, szavatosságában lejárt vagy valóban a sérült termékek kerültek oda, és hogy az egész csak lim-lomból áll. Még a fentebb említett piros, megkülönböztetett jelzés is azt a benyomást keltette bennem, hogy tilos, használhatatlan, veszélyes stb. Viszont úgy döntöttem, hogy ha már ott vagyok, és még időm is van, mégis szétnézek rajta. A polc kissé hiányos és rendezetlen volt, a termékek csak úgy ide-oda hajigálva feküdtek egymás mellett. Nem egy vonzó látvány, semmi marketing, semmi megvilágítás, semmi de semmi érdekesség. Egyiknek a doboza szerteszét szakadozva, a másik megnyomódva, a harmadik mindjárt szavatosságának érvényét veszti, a negyedik pedig kimondottan egy-egy furcsa és egyedi dolog, amolyan nem mindennapi használatra szánt „izé”. Igazából egyetlen vonzó tulajdonságuk volt ezeknek a termékeknek, éspedig az áruk. Jóval olcsóbban, szinte fele annyiért voltak kínálva a vásárlónak, mint a hibátlan társaik. Elidőztem kicsit, de haszontalannak, értéktelennek nyilvánítva tovább indultam onnan.

olvasás folytatása

Látva imádkozni

world-in-gods-hands-earth-globe1

Ő uralkodik. Csodálatos erővel és hatalommal, bámulatos nagysággal és bölcsességgel uralkodik minden fölött. A galaxisok és az univerzum elérhetetlen, több millió fényévnyire található sarkai fölött hatalmat gyakorol. Az egész Föld nevű bolygót kezében tartja: a Mount Everest 8848 méteres csúcsától kezdve a Marianna-árok 10 994 méteres mélységéig. Neki hatalma van mindenféle növényen és állaton, a békés, gigantikus méretű kékbálnától kezdve, a mikroszkopikus, szemmel nem látható gyilkos vírusokig. Uralkodik minden időjárás felett: hurrikánok, tornádók, monszunok, földrengések, árvizek, eső, hó, jég felett. Minden biológiai és kémiai reakció az Ő szeme előtt van, akár gyógyító, akár pusztító hatású (rák, AIDS, malária, influenza és mindenféle antibiotikumok). Ő magasan fölötte áll minden ország, kormány vagy hadsereg felett. Iszlám Állam, Hamasz, terroristák, lefejezések, intifádák, kelet-ukrajnai konfliktus, migránshullám, szíriai harcok – minderről tud. Nagyobb Ő, mint bármely nukleáris fenyegetettség Iránból, Oroszországból vagy Észak-Koreából. Hatalmasabb volt, van és lesz, mint bármely uralkodó, despota vagy zsarnok. Ő uralkodott Sztálin és Hitler felett, nagyobb Ő, mint Kim-Dzsong-Un, Putyin, Merkel, Obama vagy bárki más, akinek befolyást és hatalmat tulajdonítanánk ezen a világon. Ő kezében tart minden politikai választást, minden média- és hírportált, minden szórakoztató műsort, minden oktatási rendszert, óvodát, iskolát, egyetemet, mindenféle kutatást és tudományterületet. Ő uralkodik minden üzleti, anyagi, ipari és kereskedelmi ügyletek, az egész internet és giga-információs rendszerek felett! „Egy talpalatnyi föld nincs az egész kerek földön, ami fölött az abszolút szuverén Krisztus azt ne mondaná: Enyém!” – mondja Kuyper. Neki adatott minden hatalom mennyen és földön (Mt 28,18). Olyan név ajándékoztatott neki, amely mindennél nagyobb, amelyre leborul minden térd a mennyben, a földön és a pokolban (Fil 2,10-11). Krisztusban teremtetett minden a mennyen és a földön, láthatók és láthatatlanok, minden hatalom és fejedelemség (Kol 1,16). (John Piper, Sex and the Supremacy of Christ, Part 2 nyomán)

olvasás folytatása