erő címkével jelölt bejegyzések

Új utak

Elvesztem a mindennapjaim rutinjában. Hogy reggel fel kell kelni, reggelit készíteni, lezuhanyozni, felöltözni, munkába indulni. A dolgozóban feladatokat megoldani, aktívnak, energikusnak lenni, határidőket betartani. Aztán hazajönni, elvégezni a házimunkát, rendet, tisztaságot tartani, állatkákat etetni. Lezuhanyozni, lefeküdni, idejében elaludni. És ezt így, személytelenül, csupa főnévi igenévvel, csinálni…

olvasás folytatása

Amikor Isten ad erőt

„Boldog az az ember, akinek te vagy ereje, aki a te utaidra gondol.” (Zsolt 84,6)

Olykor azt hisszük, csak akkor van szükségünk Istenre, ha épp valami nehézséget kell megoldanunk… Van, hogy én magam is csak utólag érzem át annak jelentőségét, hogy Vele kezdjem a napomat, erőt kérjek hozzá, mert tegyük fel, átlagosnak ígérkezik. Aztán szinte a semmiből jön valami váratlan történés, ami teljesen kizökkent, a feje tetejére állít mindent, és hirtelen a kezelhetőnek tűnőből káosz lesz… Mert valahol az Istennel való időtöltés olyan a lelkünknek, mint az étel a testünknek: ha elhanyagoljuk, nem figyelünk oda rá, idővel egyre erőtlenebbek leszünk. Épp ezért, már a napunk első pillanataiban dönthetünk úgy, hogy felkészülünk a váratlanra azáltal, hogy időt töltünk Vele.

olvasás folytatása

Sziszüphosz öröme

Kelés 6 órakor, reggeli készülődés, csendesség. Beágyazás, reggeli készítése, mosogatás, ebéd előkészítése, bevásárlás, munka. Megérkezés, ebéd készítése, mosogatás, takarítás, munka. Megterítés, vacsorázás, mosogatás, megágyazás, fürdés, munka. Éfjélkor alvás.

Ha körbenézünk egy házban, mindig talál az ember olyan dolgot, amit le kell törölni, ami nem a helyén van, amire nem jutott még ideje… S bizony az az ablak, amit ma jó alaposan lemosol, idővel ismét poros és koszos lesz, akárcsak az az autó, amivel például a szőlősgyulai úton jársz. Ilyen és ehhez hasonló helyzetekben az ember felteszi a kérdést: miért takarítsam? miért végezzem el? Úgyis minden nap elölről kell kezdeni, úgysincs benne semmi köszönet…

„Beláttam tehát, hogy nincs jobb, mint ha örül az ember a munkájának, mert ez jutott neki. Senki sem hozhatja őt vissza, hogy lássa, mi történik utána.” (Préd 3,22)

olvasás folytatása

Imával a cél felé

„…Pál elhatározta a Lélek által, hogy …Jeruzsálembe megy.” (Ap Csel 19:21)

Talán ismerős számunkra annak a csalódottságnak az érzése, ami akkor vesz rajtunk erőt, amikor valamit elhatározunk, de aztán végül semmi sem lesz belőle. Rengeteg mindenre vágyunk életünk során, de minél inkább megismerjük, milyen Istennel járni, annál inkább tapasztaljuk meg azt is, hogy terveinknek csak azon része teljesül, amelyek Isten számára is helyénvalóak. Csak azokon nyugszik az Ő áldása, amelyekre az Ő Lelke ösztönöz minket.

olvasás folytatása

Böjti egypercesek 24.

1pisXpXeGe3gE9LZIAWdqD_-P2xTK47Gu_Shmnxs

A hit közösségi élmény, épp ezért a mindennapi megélésében sokszor szükségünk lehet egy megbízható partnerre.  Valakire, aki felelősségre von bennünket, aki felsegít, ha elgyengülünk, aki imádkozik velünk és értünk, aki mer és tud jól ránk szólni, amikor épp erre van szükségünk.

Nemrég, itt Walesben, a házi csoportunk egyik bibliaóráján hallottam az accountability partner (≈felelős társ) fogalmáról. Ez az a személy – egy szintén megtért jó barát, egy megbízható, érett keresztyén – akivel felelősséget vállalunk egymás intésére és segítésére. Egy személy, akitől nem vesszük sértésnek a jóindulatú kritikát, sőt, akitől el is várjuk, hogy ne hagyjon bennünket eltévelyedni. És akinek lelki életét mi is személyes ügyünknek tartjuk.

Nekem gyorsan szimpatikussá vált a felelős társ képének elképzelése, hiszen a Biblia gyakran emlékeztet bennünket a közösség erejére, és arra tanít, hogy keresztyénként egymást segítve tudunk a legkönnyebben a helyes úton maradni (Zsidók 10,24; Galaták 6,2).

A mai böjti kihívás a lelkiismeretünk megvizsgálásáról, egy rossz szokásunk vagy beidegződésünk elhagyásáról szól. Épp ezért ma arra kérlek, hogy ha van valamilyen bűn az életedben, amit már régóta szeretnél letenni, ma ne csak egyedül vidd ezt Isten elé, hanem próbálj meg valakivel együtt imádkozni a szabadulásért. Legyen az a házastársad, a párod vagy a legjobb barátod – a ti kapcsolatotoknak is jót fog tenni, ha a keresztyén lelki élet nehézségeit is együtt élitek meg.

Kihívás: Vizsgáld meg lelkiismeretedet! Vizsgáld meg magad, és kérj Istentől erőt, hogy hajlandó légy föladni olyan szokásodat, ami megakadályoz abban, hogy kifejezd szeretetedet Isten és a családod iránt.

Egymás intése nem könnyű feladat. Mit gondolsz: hogyan lehet úgy teljesíteni ezt a keresztyén kötelességünket, hogy az a másik ember hasznára váljon?

 

Ötlet: Fodorné Nagy Sarolta: Böjti tanácsok gyülekezeteink számára