Két ünnep között kúszik elő, általában a karácsonyfa alól, esetleg szilveszter után, a másnapi kicsit vagy erőteljesebben posztapokaliptikus buliromok közül támad lesből. Ha az elmúlt pár napban és akár most is üresnek érzed magad, lehangoltnak, kicsit passzívnak, csak az evéshez van kedved vagy még ahhoz sem igazán, s bár nem sok mindent csináltál, mégis fáradtság tör rád, akkor lehetséges, hogy utolért az ünnepek utáni depresszió.

(Szigorúan gyakorlatias bejegyzés következik.)

Létezik téli rosszkedv (ld. medvék téli álma – tudnak valamit), tavaszi fáradtság, még sorozat befejezésekor jelentkező depresszióról is szokás beszélni. Most pedig lepődjünk meg erőteljesen: a karácsonyi időszakot követő lehangoltság is egy konkrét fogalom a pszichológiában, olyan hangulatzavar, ami szezonálisan mászik bele a lelkedbe. Van kis beszédes betűszavacskája is (az angolok rajonganak az ilyesmiért): SAD, azaz „seasonal affective disorder”. Érdekes adat lenne, a magyarok hogy vannak ezzel, de a briteknek 57, az amerikaiaknak pedig 25 százaléka küzd ezzel elmondásuk szerint.

Az ünnepek utáni lehangoltság eredhet abból, ha túl sokat várunk attól a pár naptól, erőteljesen készülünk rá, hogy a karácsony/szilveszter/újév minél tökéletesebb legyen. Kényszeres bevásárlás, sütés-főzés, ajándékcsomagolás közben megvágott ujjbegyek, tűlevelektől összeszurkált kéz, éjszakázás, véget nem érő családi/baráti vacsorák, találkozások — ismerős?  Boldogságot, megnyugvást, pihenést, a szeretet érzését vártuk az ünneptől (tegye fel a kezét, aki nem), de a lecsengés megkerülhetetlen. Elmúlnak az ünnepek, a tél viszont marad, sötétséggel, kezdődő munkával/tanulással, közeledő vizsgaidőszakkal, vagy ellenkezőleg: a teendőkkel teli heteket hirtelen üres, laza hétköznapok követik.

Azok, akiknek az ünnepek alatt megélénkült egy szerettük hiánya miatt érzett fájdalmuk, még borúsabban láthatják a januárt. Nem tesz jót a közérzetnek az sem, ha nem teljesülnek az elvárásaink. Ha rosszul sikerült az ünnep (családi viták, rokoni sértődések, a túl sok tennivaló miatt egyre csak gyűlő stressz), akkor azért vagyunk csalódottak, ha meg boldogan telnek az ünnepek, akkor azért: mintha egy pillanat alatt el is múltak volna, mintha felgyorsult volna az idő. A tavaszt várni még korai, nem süt a nap, az idő is csak borússá és kedvtelenné tesz, főleg, ha pár kilóval a mérleg is többet mutat a kellemesnél.

A jó hír viszont, hogy miután ilyen szépen megismerkedtünk a mumusunkkal, távozásra is bírhatjuk, több fronton előkészítve a támadást. Jöjjön tehát néhány tipp az ünnepek utáni lehangoltság elleni hadviseléshez:

1. frontvonal: figyelj a testedre!

  • Próbáld helyrerázni a bioritmusod!

Aludj eleget, megér egy próbát éjszaka is kipróbálni 😀 Az ünnepek gyomornak kicsit megterhelő menüje után érdemes lehet kicsit zöldségesebben, gyümölcsösebben étkezni. Vitaminokkal a több boldogságért: B-vitaminok, omega-3 zsírsav, magnézium (ok, befejeztem, akit bővebben érdekel, talál vitaminközpontú recepteket). Ha régen volt terítéken, eljött az ideje egy jó kis hagymás-májas ebédnek, vagy tengerpartot idéző mediterrán herkentyűs vacsorának. De ha nem vagy valami nagy konyhaguru, tolj egy banánt 😀

  • Hagyd a szervezeted magához térni!

Ebben az alkohol, koffein kerülése is segíthet. Főleg lefekvéshez mondjuk este hatkor ne kávéval alapozz.

  • Testmozgással nem lehet mellényúlni!

Minél rendszeresebb, annál jobb. Kezdetnek megteszi egy séta is a friss levegőn. Ne becsüld le a szabad ég gyógyerejét, csodákra képes. Illetve, még egy jelmondat: több fényt! Amint kisütött a nap, lehet is töltekezni.

2. frontvonal: változtass a hozzáállásodon!

  • Ha örömmel telt az ünnep, összegezd az élményeid!

Nézd át a fotókat, nyomtass ki párat, írj néhány köszönő üzenetet. Amúgy meg, miért lenne kőbe vésve, hogy a karácsony csak december 26-ig tart? Ha tetszenek az ünnepi fények, a dekoráció, nézegesd, amíg csak jólesik. Mindenki akkor pakolja el a karácsony külsőségeit, amikor csak szeretné.

  • Ha nem telt túl jól az ünnep, akkor az előző pontot tekintsd semmisnek!

Minél hamarabb takaríts el mindent, sosincs túl korán a dekordobozoláshoz, vagy épp a csomagolópapírral való begyújtáshoz.

  • Gondolkodj el rajta, miért szomorít el az ünnep elmúlása!

Mi az a pozitívuma az ünnepi időszaknak, amit a mindennapjaidba is átültethetsz? Miért tettél fel mindent egy lapra az ünnepváráskor?

  • Ha a lehangoltság tartós, akkor lehet, nem csak az ünnepek hiánya miatt vagy szomorú

Ha a karácsonyi készülődés az egyetlen örömforrás, akkor érdemes lehet az egész életedet kicsit górcső alá venni. Az is meglehet, hogy kifelejtetted Istent ebből az egész hajcihőből. S ha most a csend is nélküle ért utol, az ijesztő lehet.

3. frontvonal: térj vissza a hétköznapi életbe!

  • Tudd, mi vár az ünnep után!

 Jó, ha a munka/tanulás nem esik ki teljesen a gondolataidból. Ha nem muszáj, ne írj karácsonykor beadandót, de azért emlékezz, hányat kell elkészítened.

  • Elő a hasznos ajándékzoknival!

Segíthet a szürke napokon egy apró emlékeztető az ünnep boldog pillanatairól, amit nem pakolsz el, ilyen lehet például egy kedves, puha, meleg pulcsi, amit ajándékba kaptál, vagy akár a következő ünnep tervezése. Ha nem estél ki a karácsonyi hangulatból, miért is kellene? Kipróbálhatod a recepteket, amikre most nem maradt kapacitásod!

  • Szervezd meg a személyes ünneped!

Ha nincs karácsony, akkor is hívhatsz vendéget, találkozhatsz kedves baráttal ajándékátadás és naptári ünnepnap nélkül is (a szeretteinkkel töltött idő fontosságáról nemrég Andi írt nektek).

  • Adj!

A másokkal való törődés, adakozás nemcsak a karácsony privilégiuma. Told ki az önkénteskedési lázat, a problémák most sem szűntek meg, rászorulók most is vannak: jobban érzed majd magad, s arra is rádöbbenhetsz, hogy van miért hálásnak lenned!

  • Tűzz ki új célokat!

Amik elé örömmel nézel. Nem kell nagyoknak lenniük. Jövő hétvégén találkozó valakivel. Egy jó film. A régen szabadidőre váró könyv. Kutyasétáltatás. Egy házi feladat kipipálása. A lényeg, hogy a közeljövőben legyen.

  • Kerüld a nem reális újévi fogadalmakat!

Te is tudod. Fölösleges megfogadnod, hogy egy hónap alatt fogysz majd 10 kilót, vagy hogy minden nap eljársz kondiba. Vagy hogy soha többé nem lesz rendetlenség a ruhásszekrényedben. Azt viszont megkísérelheted, hogy jobban odafigyelj az étkezéseidre, rendszeresen sportolj, és megpróbáld a gardrób átláthatóságát megőrizni. Kulcsszó: reális, teljesíthető 😉

Kiss Julianna

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .