Ha most nem lépsz, akkor mikor?

(mivel a kampányvideó egy spanyol likőr reklámjaként készült, megtekintés csak 18 éven felülieknek ajánlott)

Úgy vagyunk programozva, hogy elutasítsuk a gondolatot, hogy az időnk véges. Így folyamatosan úgy érezzük, hogy van még elég időnk együtt lenni a szeretteinkkel.

Pedig nem.

Az elmúlt hat évben a mobilhasználat megtriplázódott. Noha továbbra is azt valljuk, hogy a legszívesebben a szeretteink körében töltjük az időnket, a fenti videó pont arra világít rá, hogy ez önáltatás, és igazából a képernyő a legjobb barátunk.

Adott két barát, akik nagyon fontos szerepet töltenek be egymás életében. Gondolj te is arra a barátodra, aki nélkül nehezen tudnád elképzelni az életedet, még ha nem is él közel hozzád, és nem vagytok napi kapcsolatban sem. Az alapján, hogy hány évesek vagytok, milyen gyakran és mennyi időre tudtok találkozni, illetve, hogy az együtt töltött időt mivel töltitek, egy kalkuláció segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy normális esetben mennyi időt tölthettek még együtt a hátralevő életetek során.

Gondolom, most Te, ahogyan a fenti videó szereplői is, hetekre, hónapokra, de legalábbis sok-sok közösen eltöltött szép napra gondolsz. Nos, őket is hideg zuhanyként érte, amikor megtudták azt a végeredményként kapott néhány órát, ami még közös minőségi időként az életükben nekik és barátaiknak jutott.

Órák. Csupán néhány óra az egyik legjobb barátodra…

Amíg TV, internet, telefon bámulására valóban hónapokat kitöltő időmennyiségről van szó.

A videó megnézése után a legjobb barátommal pont arról beszélgettünk, hogy az üzenete valóban mellbevágó, de mihez kezdjünk ezzel?

Nos, íme például néhány tanács, amit mindenképp érdemes megfontolnod a most következő évre vonatkozólag:

  • Ha lehetőséged van arra, hogy valakivel face to face leülj beszélgetni úgy, hogy akár még meg is érintheted, akkor ne vedd elő a telefonodat! Kevés annyira modortalan gesztus létezik a világon, mint amikor beszél hozzád valaki, és te közben csekkolod a Facebookodat. Ha Ő neked ajánlotta az idejét, akkor te szánd oda Neki a figyelmedet.
  • Iktass be néha offline szüneteket! Nem igaz, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lenned. Ez a munkában egy idő után nagyon súlyos következményekkel is járhat, mert egy élelmes főnök könnyen kihasználja, hogy te úgyis bármikor online vagy. Felnőtt emberként jogod van meghatározni olyan időszakokat, amikor lekapcsolódtál a hálóról. Később reagálsz. Ennyi.
  • Tervezz tudatosan! Borzasztóan szomorú, hogy nem csupán a tőlem távol élő barátaimmal, de néha még a tőlem két utcára lakókkal is csak havonta tudok találkozni, mert egyszerűen nem férünk bele egymás időbeosztásába. Esküszöm, leírom ezt a mondatot, és nem tudom, hogy közben sírjam el magam, vagy inkább süllyedjek el szégyenemben. Pedig valóban így működünk: néha percre pontosan betervezünk minden elintézendő szükséges dolgot, munkát, még a körmösödet is, de a személyes találkozókra, szeretett emberekre nem nagyon szánunk külön időt a heti tervben. Mintha az valami külön féregjáratos időbüdzséből menne. Pedig nem. Kalkuláld bele a szeretteidet az életedbe!
  • Néha csinálj őrültséget! Nekem ebben a videóban az a legmeghatározóbb mondat, hogy az agyunk elutasítja az időnk végességének gondolatát. Mindig azt hisszük, hogy lesz még időnk. „ Most nem alkalmas, mert határidőm van; mert vizsgám lesz, és arra készülök; mert nincs pénzem odautazni; mert túl sok időkiesés; mert ez most egy zsúfolt, nehéz időszak, de talán majd utána, ha kicsit nyugi lesz.

Tudod, majd amikor eljön az a bizonyos „nyugi”, na akkor fogod tudomásul venni az életed végességét, mert az már a vége lesz. És akkor majd baromira fogod bánni, hogy ilyenek voltak a prioritásaid, és valahogy olyan kevés időt szántál mindazokra, akiknek a társaságában megáll a pillanat… Ezért néha légy őrült, és hirtelen felindulásból ülj vonatra, vagy pattanj a volán mögé. Vagy ugorj át valakihez az éjszaka közepén, mert épp szükségetek van egymásra. Ha most nem teszed meg, akkor mikor?

De tényleg. Ha most nem teszed meg, akkor mikor?

Ezen a linken te is kiszámolhatod, hogy egy-egy barátoddal mennyi időt tölthetsz még együtt.

Sárközi Andrea

Facebook kommentekVélemények:

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A szerzőről:

Papíron huszonéves, odabent 8 és 80 egyszerre. Nincs hosszútávú, stabil munkám, az egyetlen szilárd terület a pedagógia világa. Ezen belül néha hátrányos helyzetű gyerekeket táboroztatok, néha élménypedagógiával vagy szexuális neveléssel foglalkozom, néha egyetemen dolgozom, néha pedagógusképzést tartok, vagy egyszerűen csak besegítek valahol valamibe, amiben értéket, lényegi dolgot találok.
Állítólag örök csavargó, szerintem viszont az időm nagy részét a fejemben töltöm, az meg eléggé egyhelyben van. Azért az igaz, hogy ha utazhatok, írhatok, főzhetek, a legjobb barátaimmal lehetek, és közben még a Jóbarátok is megy a háttérben, akkor elég boldog vagyok.
Istenben azt szeretem a legjobban, hogy mindig elképesztő kalandokba küld, és folyton felemel, de azért közben jó sokszor összetör, hogy sose feledjem: az alázat az egyik legfontosabb érték, amit életem végéig szeretnék megőrizni.