Advent a várakozás ideje

1. nap – December 1.

Jézus az ajtóban áll és zörget (Jel 3,20). Teljes valóságban jön, koldusként, léha, kicsapongó embergyerekként rongyos ruhában, segítséget kérve. Ő jön szembe veled mindenkiben, akivel találkozol. Amíg emberek vannak, Krisztus járni fogja a földet, mint a szomszédod, mint akin keresztül Isten megszólít téged, beszél hozzád és igénye van rád. Ez az adventi üzenet nagy komolysága és áldottsága. Krisztus az ajtóban áll; emberként él közöttünk. Be akarod zárni az ajtót, vagy inkább kinyitnád?

Furcsán érhet minket az, hogy ilyen közeliként látjuk Krisztust, de mindezt ő mondta és akik visszakoznak az adventi üzenet komoly realitásától, nem beszélhetnek arról sem, hogy Krisztus eljön a szívükbe.

Krisztus zörget. Még nincs karácsony, de ez még nem az utolsó, nagy advent, Krisztus utolsó eljövetele. Minden adventben, amit ünneplünk, megbúvik a vágyódás az utolsó adventre, amikor elhangzik az isteni szó: „Íme, mindent újjá teszek” (Jel 21,5)

Az advent ideje a várakozás ideje, de egész életünk advent, várakozás az utolsó adventre, arra az időre, amikor ég és föld is megújul.

Ünnepelhetjük és kell is ünnepelnünk a karácsonyt a körülöttünk lévő romok ellenére is… Gondolok rátok, ahogy most együtt ültök az asztalnál a gyerekekkel és az adventi díszekkel – ahogy a korábbi években velünk ültetek. Mindezt meg kell tennünk, még intenzívebben, mert nem tudjuk, meddig tehetjük még.

Levél Bonhoeffer szüleinek a tegeli fogolytáborból
1943.november 29.

„Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.” Jel 3,20

family-eating-christmas-dinner

← Vissza a naptárba

Facebook kommentek



A szerzőről:

zilreka

Aki vagyok: gyermek, testvér, feleség, beosztott lelkipásztor és a blog kiadványokért felelős szerkesztője.

Ahol felnőttem: Magyarország – Csongrád és Kecskemét. Ahol felnőtté váltam: Debreceni Református Hittudományi Egyetem – itt ismerkedhettem meg a párommal és rajta keresztül ezzel a hihetetlenül remek csapattal is.

Legjellemzőbb ismertetőjegyem: a nevetésem. Ezen felül szeretek rajzolni, sétálni, olvasni, kávé mellett nagyokat beszélgetni, alkotni, focizni és zenélni. Leginkább pedig ezzel a csapattal szeretek együtt dolgozni. :)